
Hoe zet jij je in voor een ander?
Mooie initiatieven in Harderwijk
Er zijn veel verschillende manieren en mogelijkheden om je in te zetten voor een ander. Op deze pagina lichten we een paar mooie initiatieven uit.
Het gaat om initiatieven van vrijwilligers binnen Zorgdat, andere vrijwilligersorganisaties in Harderwijk en bijvoorbeeld de mogelijkheid van het huren van de duofiets.
Meer ontmoeten & samenleven
Krommekamp Culinair
Paul Uittenboogaard en Ellen van Weele, vrijwilligers bij Zorgdat, hadden een paar jaar geleden het idee om een oudere te ‘adopteren’. Dit ontstond door de vele berichten die zij lazen in de media over eenzaamheid onder ouderen.
“Wij wilden dit idee graag combineren met onze liefde voor lekker koken.”
Via Hennie Visser, vrijwilligerscoördinator bij Zorgdat, werd er een match gemaakt met een meneer van 93 jaar. Deze meneer kwam elke twee weken bij Paul en Ellen en samen hebben ze veel mooie momenten beleefd. Na anderhalf jaar overleed de meneer.
Paul en Ellen wilden hun vrijwilligerswerk graag voorzetten en dachten na over de manier waarop ze dit wilden doen. Ellen houdt heel erg van lekker koken. Zo ontstond het idee om meerdere mensen tegelijkertijd uit te nodigen, zodat de deelnemers ook met elkaar kunnen kletsen en nieuwe mensen leerden kennen.
“De gezamenlijke deler binnen ‘Krommekamp Culinair’ is de gezelligheid, humor en lekker eten. Het is een gemêleerd gezelschap dat veel van de wereld heeft gezien.”
Iedere drie weken komen de 4 deelnemers bij Paul en Ellen thuis. Ze starten met een drankje bij de open haard in de veranda om uitgebreid bij te kletsen. Rond 18.30 uur gaan ze uitbreid eten, waarbij ik altijd kook binnen een bepaald thema.”
Naast de eetclub, onderneemt de groep ook twee keer per jaar een gezellig uitje. Bijvoorbeeld naar de dierentuin of het ambachtenmuseum. Paul: “We vinden het leuk dat we dit voor deze mensen kunnen doen en hen in de watten kunnen leggen. De tijd vliegt, we doen dit al weer drie jaar.”
Ellen: “Het voordeel van dat we nu een groepje met dezelfde deelnemers hebben, is dat het minder intensief is dan één op één maatjescontact. We lachen veel en de deelnemers genieten enorm. Een voordeel is ook dat de mensen onderling ook bevriend raken. Er is een levendige Whattsapp-groep.”
Deze manier van vrijwilligerswerk doen, past goed bij het leven van Ellen en Paul. Het kost hun een paar uur in de keuken en wat extra boodschappen, maar dit kan zo gek als je zelf wil. Het levert hen veel gezellige, waardevolle en leerzame momenten op en geeft daarnaast energie en voldoening.
Graag doen Paul en Ellen een oproep:
“Met dit verhaal hopen we anderen te motiveren en te enthousiasmeren om ‘iets’ voor een eenzame oudere, of gewoon een ander mens, te doen. Vanuit onze ervaring kunnen we zeggen dat het je veel energie en voldoening geeft.”
Samen erop uit met de Duofiets
Een duofiets is een driewieltandem waarbij de gebruikers naast elkaar zitten. Als je partner, kind of iemand die je kent, graag wil fietsen, maar dit niet meer zelfstandig kan, biedt de duofiets de mogelijkheid om dit samen te doen.
De duofiets heeft geen instap en de zittingen zijn volledig instelbaar. De zittingen zijn ook draaibaar, waarop opstappen nog makkelijker gaat. Eén persoon stuurt, beiden kunnen trappen. Omdat je naast elkaar zit, kun je allebei zien waar je naar toe fiets en kun je met elkaar praten.
De duofiets is voorzien van trapondersteuning. Met één opgeladen accu kan 20 tot 40 kilometer gefietst worden, afhankelijk van de ondersteuning. De duofiets staat bij Wijkontmoetingscentrum Drielanden, Triasplein 10.
Heb je een vraag, of wil je de duofiets reserveren? Neem hiervoor contact op met de receptie van Zorgdat via 0341-434656.
Meer informatie
Wil je meer weten over hoe jij je in kunt zetten voor een ander? Of ken je een initiatief dat ook op deze pagina hoort?
Neem contact met Zorgdat via 0341 43 46 56