
Meer over zorgdat
Klachten
Wanneer je gebruik maakt van diensten, vrijwilliger bent of stage loopt bij Zorgdat, kun je te maken krijgen met verschillende betaalde en vrijwillige medewerkers en met stagiaires. Hoewel Zorgdat er voor wil zorgen dat er een veilig klimaat is voor klanten, vrijwilligers en stagiaires, kan het toch voorkomen dat je een klacht hebt of je onheus bejegend voelt. Je kunt zelfs ervaren dat er sprake is van ongewenste omgangsvormen.
Wanneer dit het geval is willen wij dit graag horen. Wij kunnen dan proberen samen met jou het probleem of de oorzaak van je klacht op te lossen om herhaling te voorkomen.
Ongewenste omgangsvormen
Is er sprake van ongewenste omgangsvormen, dan kun je contact opnemen met Rinet Brinks, de vertrouwenspersoon van Zorgdat. Klik hier voor meer informatie over de vertrouwenspersoon.
Wat is een klacht?
Je kunt een klacht hebben over iemand die werkt bij Zorgdat of tegen de organisatie Zorgdat. Voorbeelden van klachten kunnen zijn: Je vindt dat de medewerker je onbeleefd heeft behandeld of dat er fouten zijn gemaakt door de vrijwilliger.
Wie kunnen klagen?
In de eerste plaats kun jijzelf een klacht indienen. Ook jouw wettelijke vertegenwoordiger kan dit doen. Anderen kunnen ook een klacht namens jou indienen, maar daarvoor is toestemming van jou of je vertegenwoordiger nodig.
Hoe kun je jouw klacht duidelijk maken?
- Praat eerst met de veroorzaker van de klacht
De snelste manier om je klacht duidelijk te maken is een gesprek aan te gaan met degene die jouw klacht heeft veroorzaakt: vertel hem of haar waarom je niet tevreden bent. Mogelijk kun je het probleem samen oplossen en is de lucht geklaard. - Benader het management. Het kan zijn, dat je het gesprek met de veroorzaker niet aandurft. Of dat je dit gesprek wel hebt gevoerd en dat je er samen niet bent uitgekomen. In zo’n geval kan de leidinggevende je verder helpen. Door bijvoorbeeld een gesprek te regelen met jou als klant van Zorgdat, de direct betrokkene en met de leidinggevende als onafhankelijk persoon.
- Wend je tot de klachtencommissie. Als de stappen 1 en 2 niet het gewenste resultaat hebben gehad, of als je jouw klacht zo ernstig vindt dat je de andere stappen wil overslaan, kun je jouw klacht voorleggen aan de klachtencommissie.
Werkwijze Klachtencommissie
De klachtencommissie bestaat uit een aantal, niet bij Zorgdat werkzame mensen, die zich onafhankelijk opstellen. Deze commissie heeft een geheimhoudingsplicht.
De klachtencommissie behandelt geen anonieme klachten. Ook behandelt de klachtencommissie geen klachten over gebeurtenissen die langer dan een half jaar geleden hebben plaatsgevonden.
De klachtencommissie onderzoekt jouw klacht en vraagt ook de mening van degene tegen wie de klacht is gericht. De commissie past hoor en wederhoor toe.
De commissie kan:
-
-
- deskundigen inschakelen;
- informatie inwinnen;
- de cliënt (klager), de persoon tegen wie de klacht is gericht (de aangeklaagde) en eventuele andere personen horen.
-
De klachtencommissie licht de cliënt (klager) in over de verder te volgen procedure.
De uitspraak van de klachtencommissie wordt schriftelijk en met argumenten omkleed meegedeeld aan de klager, de aangeklaagde en de directie . Daarbij kan de commissie aanbevelingen doen en advies geven aan de directie over hoe een dergelijke klacht in de toekomst voorkomen kan worden.
Binnen veertien dagen na ontvangst van het rapport van de klachtencommissie deelt de directeur van Zorgdat aan de klager, de aangeklaagde en de klachtencommissie schriftelijk gemotiveerd mee of Zorgdat de conclusie(s) van de klachtencommissie onderschrijft en welke maatregelen Zorgdat zal nemen.
Aan wie kun je je klacht richten?
Je richt jouw klacht aan de klachtencommissie. Dit doe je bij voorkeur schriftelijk door een brief te sturen naar de secretaris én de voorzitter van de klachtencommissie. Je kunt hiervoor ook het formulier gebruiken.
Indien de klacht mondeling wordt ingediend, legt de secretaris van de klachtencommissie deze op schrift vast en toetst bij de klager of de klacht juist is geformuleerd. Vervolgens wordt de klacht door de klager ondertekend. De klager ontvangt hiervan een afschrift.
Folder
Wil je deze tekst printen om het nog even rustig door te lezen? Klik hier om de folder te downloaden.
Adresgegevens klachtencommissie
Stuur je klacht naar:
Klachtencommissie van Het Venster – Zorgdat
t.n.v. de secretaris, mw. W.G. van Haaften – van Harten
Julianalaan 40
3843 CB HARDERWIJK
én
Klachtencommissie van Het Venster – Zorgdat
t.n.v. de voorzitter, dhr. W.G. Balfoort
Oenenburgweg 110
8072 GM Nunspeet
onder vermelding van ‘vertrouwelijk’