
Meer over Zorgdat en innovatieve projecten
Zorgdat
Inmiddels bestaat Zorgdat acht jaar. Een periode waarin zowel in Harderwijk als binnen de organisatie veel is gebeurd. Door de transitie en de daaropvolgende transformatie werd het nog belangrijker voor organisaties om samen te werken rondom de bewoners van Harderwijk. Een ontwikkeling die vanuit welzijn wordt toegejuicht en waarin Zorgdat graag een verbindende en organiserende rol pakt.
Meer jaarverslag 2020
Drie werkvelden
De verschillende werkzaamheden zijn bij Zorgdat verdeeld in drie werkvelden:
-
-
- Hulp & Ondersteuning: het werkveld waar (vaak) vrijwilligers informele hulp bieden rondom bijvoorbeeld praktische klussen. Voorbeelden hiervan zijn vervoer of tuinklussen, hulp bij financiële vragen en maatjescontacten. Klik hier om verder te lezen over het werkveld Hulp & Ondersteuning.
- Kind & Jeugd: het werkveld waar de jeugd (en in sommige gevallen hun ouders) van Harderwijk wordt ondersteund, gestimuleerd en waar zij zich verder kunnen ontwikkelen. Dit gebeurt onder andere bij Taalstimulering, binnen het Talent House of in de wijk bij de kinderclubs. Klik hier om verder te lezen over het werkveld Kind & Jeugd.
- Ontmoeten & Samenleven: dit laatste werkveld gaat over het werken in de wijken en de wijkontmoetingscentra. Hoe kunnen bewoners worden gestimuleerd om mee te doen in hun straat of wijk of sowieso mee doen in de maatschappij? Burenconflicten, Burendag, en ook activiteiten binnen de wijkontmoetingscentra vallen onder dit werkveld. Klik hier om verder te lezen over het werkveld Ontmoeten & Samenleven.
-
Innovatie
In het kader van innovatie en doorontwikkeling zijn er binnen Zorgdat altijd projecten die tijdelijk worden opgepakt of ontwikkelingen die verder worden gebracht. Bij het ontwikkelen of aannemen van een project geldt als vertrekpunt de visie van Zorgdat: is het mogelijk om de inclusieve maatschappij te versterken in Harderwijk, door een werkwijze/ project toe te voegen. Gekeken wordt naar de (financiële) haalbaarheid en de wenselijkheid van een project binnen Harderwijk.
In 2020 zijn de volgende innovatieve projecten gestart:
Financiële dienstverlening
-
-
- Financieel Trefpunt: In samenwerking met Stimenz, MEE Veluwe, Humanitas, Plan Groep en Meerinzicht. Het Financieel Trefpunt is een open inloop waar iedereen met financiële vragen binnen kan lopen;
- Voorzieningenwijzer: De voorzieningenwijzer is een online applicatie waarin vragen over financiën worden gesteld. Vrijwilligers kijken samen met bewoners of de slimste keuzes rondom de financiën zijn gemaakt.
-
Talent 4 Community
-
-
- Een project waarbij schoolverlaters van 12 tot 16 jaar individueel worden begeleid met als doel terug naar school of werk. Tijdens de begeleiding wordt vaak fysiek gewerkt.
-
Taalstimulering voor kinderen van 0 tot 2 jaar op het AZC
-
-
- In samenwerking met het CJG nodigt Zorgdat ouders die wonen op het AZC uit om na geboorte van hun kindje deel te nemen aan taalstimulering en opvoedingsondersteuning geboden op het AZC.
-
“Stel je voor: je ziet voor het eerst in je leven sneeuw. Dat is spannend! De woordenschat wordt vergroot door het thema ‘het weer’. Wat gebeurt er met sneeuw als het warm wordt?”